No uppsats:

Tv-apparaten:

 

Av: Anna 8a

Från still bilder på en skiva till stora och rörliga bilder på en LCD tv. Nu så ska ni få höra hur den stora innovationen började.

 

Historik:

I många år under 1800-talet så försökte man komma på ett sätt att skicka stillbilder från ett ställe till ett annat. År 1884 uppfann Paul Nipkow en roterande skiva med 24 stycken hål. Den kallades ”scanning disk”. Den fungerade så att man placerade skivan (scanning disk) mellan ett belyst objekt och en fotoelektrisk cell. Det lysande objektet lyste igenom hålen på skivan och då reflekterades det en bild på skivan. Denna händelse väckte hopp om en fungerade tv apparat för vetenskapsmännen och uppfinnarna.

 

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet försökte man att utveckla scanning disk, men de kom inte fram till någon bättre eller vettigare uppfinning förens några år senare.

I USA och England i mitten på 1920-talet så uppfanns den första ”riktiga” och fungerande televisionen. Uppfinnaren av den var John Baird från Skottland. De första regelbundna sändningarna skedde i USA i slutet på 1920-talet men de flesta individer tyckte att  ”programmen” som sändes var för simpla och tråkiga.

 

Sverige var väldigt efter, Svenskarna hörde talas om tv-apparaten första gången 1930 när tv:n hade ”premiär” på röda kvarnen i Stockholm. Televisionen vart ingen hit i Sverige. Efter en het diskussion om de skulle ta in tv-apparaten i Sverige eller inte så kom den till slut, året var 1956. Den första ”riktiga” sändningen gjordes i Stockholm över Nacka sändaren.

Under 1960-talet så började man diskutera om alla hade rätt att äga en tv (ha en egen tv som man kunde ha i tex vardagsrummet). Folk tyckte att det var bra att alla Individer ägde en egen tv så att man kunde ha koll på vad som hände runt om i världen.

 

1953 så kom Färg tv:n i USA. Sverige var fortfarande lite sena med att få reda på att färg tv:n fanns.  Färg tv:n kom 1967 till Sverige, men man hörde däremot talas om det år 1962. 1970 hade nästan alla färg tv, den svart-vita tv:n var det ingen som längre använde.

 

Tv-apparaten fortsatte att utveckla sig och det skedde stora förändringar med tv:n. Det har hänt mycket på 50 år. Idag så har tv-apparater inbyggd DVD och HD- kvalitet och det konstiga är att för varje år som går så utvecklas tv:n lite mer.


Fördelar med tv-apparaten:

· Man kan ha koll på vad som händer i världen-

En av fördelarna med tv-apparaten är att man kan ha koll på vad som händer i världen runt om kring sig. T.ex. om det inte skulle finnas någon tv och det skulle ha vart krig i USA så skulle vi ha fått reda på det genom brev och det skulle ta flera veckor, men med hjälp av tv:n kan vi få reda på det samma dag. Ibland kan det vara oerhört viktigt att man får reda på nyheten/nyheterna samma dag. För tänk om det skulle vara något som kunde drabba dig eller ditt land då måste man vara beredd på att skydda sig.

 

· Nöje-

Tv är helt perfekt när man bara har tråkigt och känner för att slappna av.

 

· Lärorika Tv program/kanaler-

En annan sak som är positivt med tv:n är att det går lärorika program/kanaler. En bra och lärorik tv kanal är Discovery Channel, där kan man lära sig allt mellan himmel och jord.

 

· Barn program –

Det går ofta bra barnprogram på tv. Det finns barnprogram där de talar både Engelska och Svenska, det är väldigt smart tycker jag, för att då får barnen kunskap om engelska när de är mindre och då kanske de får det lättare i skolan när de blir äldre.

Nackdelar med Tv-apparaten:

· Man sitter still för länge-

När man kollar på tv så ligger eller sitter man oftast och när man gör det så får kroppen inte den stimulans som den behöver.

 

· Det drar ström-

Det dras väldigt mycket ström när man tittar på tv, vilket är dålig för miljön. Det påverkar miljön negativt för att man bygger kärnkraft

-

· Ökar risken för välfärdssjukdomar-

En undersökning har visat att man tittar på tv i snitt 3 timmar per dag. Risken som finns när man kollar på tv för mycket är att man kan få välfärdssjukdomar (fetma och övervikt i detta fall). Risken ökar för att man sitter still när man egentligen borde vara ute motionera och röra på sig!

 

Hur påverkar olika material tv-apparaten:

Materialet som används när man gör dagens tv apparater är:

Plast, glas, koppar, stål, järn och elektriskt laddade atomer. Med de materialen så funkar tv-apparaten utmärkt, men om tv:n var gjord av trä skulle den då fungera?

På ett sätt så skulle det vara väldigt smart om Tv-apparaten var gjord av trä. Då skulle man sluppit att använda plast och det vore väldigt positivt eftersom att plast är gjord av olja vilket är dåligt för miljön. Det skulle också vara väldigt negativt för att en tv-apparat blir lätt upphettad och om tv:n skulle vara gjord av trä så skulle den kunna brinna upp. En tv-apparat av trä skulle också vara väldigt ömtålig, trä kan bli mögligt och de kan "flytta in" parasiter och små kryp i trät. Jag tycker att det är klokt gjort att man valde att göra tv apparaten i plast för att nu slipper vi alla ovanstående konsekvenser.

Hur har tv-apparaten hjälpt våra levnads villkor?

 

Tv:n har gjort det mycket lättare för oss att kommunicera på olika sätt. Precis som jag skrev innan så får man reda på vad som händer runt om i världen, men det är absolut inte det enda som tv:n har ”hjälpt” oss med.  Det är ofta reklam inslag när man kollar på tv. Nästan alla företag/organisationer har nu förtiden ett ”eget” reklam inslag på tv där de berättar vad som är bra med företaget samtidigt som de lockar till sig kunder. Rädda barnen, Unicef och Actionaid är namn på organisationer som hjälper fattiga barn runt om i världen. De har självklart reklam på tv:n som alla andra företag/ organisationer har. Med hjälp av deras reklam sker det stora förändringar i våra levnads villkor. Många som ser på Rädda barnens, Unicefs eller Actionaids reklam känner att de vill hjälpa till. Om inte tv reklam hade funnits i världen så hade vi inte alls haft många personer som donerade pengar till organisationer som Rädda barnen, Unicef eller Actionaid för att de helt enkelt inte visste om att de fanns. Med hjälp av tv-reklam så har vi gett barn i fattiga länder en chans till en ljusare framtid.

Unicefs logga!

 

Tidslinje:

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rg-TV

http://www.alltomvetenskap.se/index.aspx?article=639

http://sockom.helsinki.fi/journ/mediehistoria/televisionen.html

http://www.voodoofilm.org/artikel/televisionens-historia.aspx#historik

http://spa.118100.se/elektroniska/263272

http://sv.wikipedia.org/wiki/Plasmask%C3%A4rm

http://www.fotopedia.com/items/flickr-857075807

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/entry/f%C3%B6rsta_tv_apparaten_visas_upp
http://www.tvhistory.tv/1960s-Advertising.htm
http://www.tvhistory.tv/1946-RCA-621TS-7in.JPG
http://electronics.howstuffworks.com/tv-evolution-pictures7.htm
http://halsanet.info/5/2011/11/nackdelarna-med-tv-tittande.html
http://www.expressen.se/noje/fordelar-och-nackdelar-med-tv--och-datorspel/

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/entry/f%C3%B6rsta_tv_apparaten_visas_upp

http://www.tvhistory.tv/1960s-Advertising.htm

http://www.tvhistory.tv/1946-RCA-621TS-7in.JPG

http://electronics.howstuffworks.com/tv-evolution-pictures7.htm

http://halsanet.info/5/2011/11/nackdelarna-med-tv-tittande.html

http://www.expressen.se/noje/fordelar-och-nackdelar-med-tv--och-datorspel/

 


RSS 2.0