No-slutuppgift

Framställa estrar.

Namn: Anna och Rebecka.

Datum: 24/5 2012.

 

Syfte:

Syftet med denna undersökning är att vi ska ta reda på vad som händer när man framställer estrar.

 

Hypotes:

Vi tror att innehållen i provrören först å främst kommer att börja koka, och sedan kommer det dofta beskt.

Vi tror att det kommer just beskt för att ingredienserna som vi har använt doftar lite surt och beskt.

 

Material.

 

Vi har använt oss av:

 

•                                         Skyddsglasögon.

•                                         Förkläde. (skor)

•                                         Tofs.

•                                         Brännare.

•                                         Provrör.

•                                         Pipetter.

•                                         Bägare.

•                                         Olika syror. (metanol, T-röd, koncentrerad svavelsyra.)

•                                         Värktablett som innehåller acetylsalisylsyra.

•                                         Sur grädde.

•                                         Mortel.

•                                         Trefot.

•                                         Trefotsgaller.

•                                         Provrörsställ.

•                                         Spatel.

•                                         Koncenveringsmedlet natriumbensoat.

•                                         Degeltänger.

Metod.

Det första vi gjorde var att ta på oss skyddsutrustning, och när vi gjort detta så hällde vi upp vatten i bägare som vi placerade på en trefot, med ett trefotsgaller ovanför en brännare. När vi gjort detta så var det dags att hälla upp allt i provrören.

Vi började med att hälla upp en spatel sur grädde i en av provrören innan vi hällde ner 8 droppar T-röd – med hjälp av en pipett.

Sedan så mortlade vi värktabletten – för att komma åt  acetylsalisylsyran – och sedan tog vi en spatel  acetylsalisylsyra i ett nytt provrör innan vi droppade ner 8 droppar metanol i det.

Efter detta så var det dags för ännu ett nytt provrör. Denna gång hade vi ner en spatel  natriumbensoat och efter detta så hade vi ner 8 droppar T-röd.

När detta var gjort så tog vi en ny pipett med Koncentrerad svavelsyra och hällde ner 3 droppar i varje provrör innan vi tog ett provrör i taget och stoppade ner det i det kokande vattnet.

Sedan så tog vi upp provrören och doftade på dem. Den första doftade som glögg, den andra som tuggummit Jenka samt ananas och det tredje hade vi lite svårt att avgöra vad det doftade som, men vi fick ändå en svag förnimmelse av pepparmint.

Sedan så städade vi undan och började med vår labbrapport.

 

Resultat.

Resultatet blev till slut att vi fick fram olika dofter.

 

Slutsats.

En av felkällorna kan ha varit att vi råkat ha i för mycket eller för lite av något. Det kan också ha varit så att grädden inte varit tillräckligt sur.

Vi hade kunnat förbättra oss genom att försöka mäta upp lite mer exakt, och att öva på att mäta upp mått med spateln.

Vi tror att vi råkade ha i lite för mycket T-röd och det skulle kunnat påverka vårat resultat. En av våra teorier är att eftersom T-röd är ett lösningsmedel, och vi kanske hade i för mycket då kanske det påverkade något annat ämne.

 

 

•                                         Metanol har flera olika namn, såsom metylalkohol, karbinol och träsprit. Det är en alkohol och är mycket giftig,och den kemiska beteckningen är CH3OH. Det används som lösningsmedel i laboratorier och industrier, och det är mycket effektivare än tex etanol. Det tillverkades förr genom torrdestillering, dvs genom upphettning av svavelsyrablandat trä i en syrefattig miljö. Det tillverkas dock på ett annat sätt nu, genom en kemisk reaktion mellan väte och kolmonoxid över en metallkatalysator.
Det är metanolens nedbrytningsprodukter som är giftiga och det bryts ner i levern, när man dricker det, där det tillverkas till myrsyra formaldehyd och det är också dessa som gör den mesta skadan. Myrsyran gör så att ph-värdet sjunker till en farligt låg nivå. Både myrsyra och formaldehyd misstänks göra skador på synen.

Metanols molekylformel:  CH3OH

Metanols strukturformel: H

|

H-C-OH

|

H

•                                         T-röd är 95 % denaturerad – detta menas att man tillsätter ett eller flera ämnen för att förhindra ämnet att fungera i ett visst område - etanol och det kallas för teknisk sprit. Det denaturerades med metyletylketon, aceton, etylacetat och bitrex, och detta gjordes därför att förhindra förtäring. Det används till rengöring av rutor, speglar, sanitetsgods, som lösningsmedel för vissa färger eller till fläckborttagning, som frostskydd och spolarvätska i bilar. Det kan också användas som bränsle i spritkök.

T-röds molekylformel: CH3CH2OH

T-röds strukturformel: H H

|   |

H - C-C = OH

|   |

H H

•                                         Koncentrerad svavelsyra är en mycket starkt frätande syra och det används i vissa sammanhang till att torka luft, men även som elektrolyt i blyackumulatorer och i sprängämnen, gödselmedel och färgämnen.

Svavelsyrans molekylformel: H2SO4

Svavelsyrans strukturformel:  OH

|

O =  S = O

|

OH

De kolväten vi använde var metan(ol), etan(ol), .

Den nuvarande molekylformeln för metanolet är CH3OH, och ursprungsformeln är CH4.

Etanolets nuvarande molekylformel är  CH3CH2OH  och ursprungsformeln är C2H6.

 

När vi blandade den sura grädden (smörsyra) och etanolet (t-spriten) bildades estern etylbutanoat, vilken doftar ananas. Därför hade vi i t-sprit.

När  vi blandade acetylsalicylsyra och metanol bildades metylsalicylat och då doftade det Jenka tuggummi.
Det började dofta pepparmint när vi blandade natriumbensoatet t-sprit, på grund av att estern etylbensoat som bildades när vi blandade de två ämnena.
Reaktionerna katalyseras av svavelsyra, och det är därför man har i det.

 

 

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Metanol

http://wiki.mattemalin.net/ht-2010/era-kemisidor/oliver/alkoholer-labbraport/strukturformel-foer-metanol

http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6dsprit

http://www.ne.se/svavelsyra

http://school.chem.umu.se/Experiment/45

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0