Katapulten:

Katapulten:

Av: Anna Broman 9a

 

Vi (Jag & Rebecka) fick i uppgift att bygga en katapult. Materialet som vi fick använda var 12 glasspinnar, 2 blompinnar, 1 klädnypa, 1 träplatta och 1 gummisnodd. Man fick välja om man skulle göra en egen konstruktion eller om man ville följa exemplet som fanns på den pedagogiska planeringen. Vi valde att göra den som fanns på den pedagogiska planeringen fast med lite egna justeringar.

 

Konstruktion:

Vår Katapult är väldigt enkel gjord. Vi gjorde som sagt katapulten som fanns på den pedagogiska planeringen fast med några egna idéer och justeringar. Vi lade ner mest fokus på gummisnodden och hävarmen. Vi spände gummisnodden så hårt som möjligt och vi gjorde hävarmen lite kortare. När man har en spänd gummisnodd så blir det mer kraft i ”svinget” alltså när man skjuter iväg ärtan. Det gjorde så att ärtan flög iväg lite längre.

 

Historik katapulten:

 

De var de gamla grekerna som uppfann katapulten. Den slungade stenar och andra tunga föremål mot fienden.  En romersk katapult kunde slunga 100 kg tunga stenar längre än en halv kilometer.  Katapulten användes fram till sen medeltid sen ersatte man katapulten med krut. Sista gången som man använde katapulten ”på riktigt” var vid skyttegravskriget som skedde under första världskriget. Då slungade den mindre granater. Katapulten är inget modernt verktyg och används nästan aldrig nu förtiden. Men år 2011 var det några smugglare som med hjälp av en hemmagjord katapult hade smugglat in Marijuna från Mexico till USA. 

 

Planering:

Jag och Rebecka vi visste redan från början att vi ville göra den katapulten som fanns på den pedagogiska planeringen för att då visste vi säkert att den skulle fungera (om vi inte gjorde några fel på vägen).  Så vi började direkt söka information på både hemsidor (NE.se, Wikipedia mm) och i böcker (Uppfingar). Vi gjorde även en skiss och på den så gjorde vi lite små justeringar som att göra häv-armen lite kortare (”det som man vinner i väg förlorar man i kraft”).  Efter det var det bara att börja bygga.

 

Hävstångsprincipen:

 

Den gyllene regeln betyder ”det man vinner i kraft förlorar man i väg”. Hävstångsprincipen är ett ”verktyg” som fungerar på det sättet. Ett exempel på en hävstång är när man ska t.ex. öppna ett lock på en syltburk. Först så får man inte upplocket men sen så kan man testa att bända upp locket med hjälp av en gaffel eller något liknande, då brukar det fungera utmärkt. Då är Gaffeln själva hävstången. En hävstång kan också vara en våg. På vågen kan man mäta hur mycket t.ex. stenar väger men då är det något som man måste tänka på. Man måste se till så att stenarna på de olika ändarna hänger lika långt ifrån vridningspunkten, annars blir inte vägningen rätt. 

 

Här kommer en bild på i vilken ordning vi gjorde katapulten

 

 

 

 

Utvärdering:

Vår katapult blev faktiskt rätt bra, det visade sig att den kunde skjuta runt 4 meter, det tycker jag är ett resultat att vara stolt över. Men det finns självklart saker som vi skulle kunna ha gjort annorlunda. Vi skulle t.ex. kunnat ha planerat lite bättre. I slutet av lektionen då blev vi stressade och vi visste inte vad vi skulle göra och hur vi skulle göra det. Det resulterade till att vi limmade fel och var tvungna att göra om flera gånger. En annan sak som vi gjorde fel (det felet märkte vi inte förens efter en vecka) det var att ha gummisnodden nerspänd hela tiden (på bilden nedan så ser ni hur jag menar med att ha gummisnodden nerspänd) eftersom att den stod så i en vecka, så blev den väldigt uttöjd och då sköt inte ärtan lika långt.

 

 

 

Så här blev våran katapult tillsult:

 

 

Källorna som jag använde är:

Sökord-Katapult. Skriven/senast uppdaterad- 28 augusti 2012.

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Katapult

 Sökord-catapult. Skriven/senast uppdaterad- 6 juli 2012.

http://en.wikipedia.org/wiki/Catapult

 Sökord-Katapult. Skriven/senast uppdaterad- Står ej!

http://www.ne.se/enkel/katapult/2137590

Sökord-Hävstång Skriven/senst uppdaterad- 25 mars 2012.

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4vst%C3%A5ng


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0